poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Piszinger czekoladowy

Grafische Darstellung der PostionDochodziła 3 w nocy, lampa powoli przygasała. Siedział przy mahoniowym sekretarzyku i patrzył w oświetloną żółtym światłem ścianę. Powinien przeliczyć utarg, sprawdzić czy pracownicy dokładnie posprzątali i poustawiali praliny w witrynach. Teraz nie to było ważne. Wymyślił nowy deser. Tak prosty, że nawet nie było sensu aby zapisywać recepturę. Od dawna w jego głowie jawiła się myśl o stworzeniu najprostszego tortu. Tylko czy wafle przełożone kremem czekoladowym można nazwać tortem? Myśl ta nie dawała mu spokoju od kilku tygodni. Teraz gdy podjął decyzję mógł tylko czekać.
O godzinie 7 rano Oscar Pischinger otwiera jak zwykle swoją wiedeńską cukiernię. Dzień ten jest jednak inny niż wszystkie. Z centralnych miejsc witryn znikają znane wszystkim pyszności. Nie ma tam piętrowych tortów zdobionych owocami i czekoladą, delikatnych serników, orzechów zatopionych w miodzie, czekoladowych pralin ułożonych na miniaturowych talerzykach, owoców skąpanych w czekoladzie. W centralnym miejscu piętrzą się "torty Pischinger".  Właśnie wchodzą pierwsi goście... 

Wiedeński cukiernik Oscar Pischinger w 1881 roku stworzył "tort Pischinger", który składał się z wafli przekładanych kremem czekoladowym. Resztę historii napisała moja wyobraźnia.
Pewnie mój przepis znacznie odbiega od oryginalnej receptury. Niemniej jednak piszinger mnie zainspirował. Rozpoczyna właśnie cykl Kuchenne nastroje z historią w tle...
źródło   zdjęcia: www.reklame-auktion.de




1 opakowanie wafli (u nnie 5 sztuk, o wymiarach 25x25 cm)
2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% (200 g)
2 szklanki mleka w proszku (200 g)
1/2 szklanki cukru (100 g)
1 szklanka wody (250 ml)
gorzkie kakao do posypania
2 arkusze papieru do pieczenia


Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy uzyskasz jednolitą masę zwiększ ogień aby woda mogła odparować a krem zgęstnieć. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień na najmniejszy i mieszaj aż masa będzie bardzo gęsta, powinna mieć konsystencję płynnego miodu. Cały proces nie powinien zająć Ci więcej niż 20 minut. Podczas przygotowywania kremu pamiętaj aby od niego nie odchodzić i cały czas mieszać, najlepiej rózgą.
Na papierze do pieczenia układaj naprzemian wafel i gorący krem. Kremem obłóż również wierzch i boki. Posyp gorzkim kakao przesianym przez sitko. Przykryj papierem do pieczenia i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp dodatkową porcją kakao.

Smacznego!
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz