poniedziałek, 30 września 2013

Pieczone udka i skrzydełka z kurczaka z dodatkiem puree ziemniaczano-dyniowego

Obiad idealny to chyba taki, którego przygotowanie zajmuje mało czasu, a smak jest wyśmienity. Uwielbiam takie obiady :) Polecam przygotowanie kurczaka marynowanego w maślance, pieczonego z dodatkiem czerwonej pasty curry. Pasta curry spowoduje, że mięso będzie idealnie doprawione, marynata z maślanki zapewni mu soczystość. Idealnym dodatkiem będzie puree ziemniaczano-dyniowe.  Cały obiad piecze się w piekarniku w jednym czasie na wspólnej blaszce.



porcja dla 2-3 osób

Marynata do kurczaka:
500 ml maślanki lub kefiru

Kurczak:
4 podudzia z kurczaka
4 skrzydełka z kurczaka
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
6 łyżek oliwy
płaska łyżeczka soli

Puree ziemniaczano-dyniowe:
3 ziemniaki
600-800 g dyni w skorupie pociętej na kawałki
1-2 łyżki masła
sól do smaku

Udka i skrzydełka umyj, ułóż w misce i zalej maślanką - tak aby przykryła kurczaka. Przykryj folią i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub całą noc.
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Na 15-20 minut przed pieczeniem wyjmij kurczaka i osusz z maślanki ręcznikiem papierowym (nie myj). W miseczce wymieszaj pastę curry z oliwą i solą. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj wszystkie części kurczaka.
Ziemniaki dokładnie umyj i każdego z osobna w łupinie owiń szczelnie folią aluminiową. Na dużej blaszce ułóż udka, ziemniaki i kawałki dyni. Wstaw do piekarnika na najniższy poziom i zmniejsz temperaturę do 180°C. 
Po pół godzinie pieczenia wyjmij ziemniaki, a na ich miejsce ułóż skrzydełka, udka obróć na drugą stronę. Piecz przez kolejne  pół godziny. Po tym czasie wyjmij dynię i ustaw funkcję grill. Piecz kolejne pół godziny obracając mięso 2-3 krotnie aby ładnie się zrumieniło. W tym czasie przygotuj puree. Dynię wydrąż ze skorupy i razem z obranymi ziemniakami przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj masło i sól, wymieszaj. 
Na talerzu ułóż puree oraz części kurczaka. Polej łyżką sosu, który powstał w czasie pieczenia, udekoruj listkiem natki pietruszki.

Smacznego!

1 komentarz :

  1. Marynata z maślanki to dla mnie nowość, chętnie wypróbuję, dzieciaki są fanami pieczonego kurczaka, także coś dla nich :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń