piątek, 13 grudnia 2013

Zupa jarzynowa (z zielonych i pomarańczowych warzyw)

Lekka, delikatna zupa jarzynowa, idealna do podania przed drugim daniem. Zimą szczególnie kusi pomarańczowo-zielonym kolorem. Ponadto jest bardzo dobrym pomysłem na warzywne danie dla dzieci. Polecam!



1 szklanka zielonego mrożonego groszku (160 g)
2 bataty (350g)
1 nieduży brokuł (280 g)
pół małego selera (100 g)
1 pietruszka (100 g)
4 udka z kurczaka
2 l zimnej wody
sól do smaku


  • Udka z kurczaka umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj w całości obrane marchewki, selera i pietruszkę.  Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu do czasu gdy mięso zmięknie.
  • Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki, bataty obierz i pokrój w kostkę. Wyjmij udka, seler, pietruszkę i marchew z zupy. Marchew pokrój na plasterki, mięso, seler i pietruszka nie będą potrzebne.
  • Do zupy dodawaj w kolejności bataty, po 2 minutach różyczki brokuła, po 4 minutach dodaj groszek, pokrojoną marchew i sól. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez około minutę i zdejmij z ognia. Możesz od razu podawać.
Smacznego!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz