czwartek, 13 marca 2014

Kuskus z groszkiem cukrowym, avokado i jajkiem

Błyskawiczny obiad w stylu fit to moja propozycja na pierwsze dni wiosny. Na tym talerzu znajdziecie bogactwo smaków i składników odżywczych, dzieło zwieńczone zostało czarnym sezamem. Polecam!



porcja dla 1 osoby

40 g kaszki kuskus
100 g groszku cukrowego
90 g pokrojonego na plasterki avokado (połowa)
1 jajko
1 łyżka octu
2 łyżki posiekanej dymki
1 łyżeczka czarnego sezamu
sól do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny

  • Opłukaną kaszkę kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem z 1/3 łyżeczki soli (ilość wrzątku powinna być zgodna ze wskazówkami podanymi na opakowaniu).
  • Zagotuj 1 l wody z łyżeczką soli. Groszek cukrowy opłucz w zimnej wodzie, wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez minutę, zdejmij z ognia i od razu przelej zimną wodą (zatrzyma to proces gotowania, groszek pozostanie jędrny i chrupiący).
  • Zagotuj 1 l wody z łyżką octu. Jajko wbij do filiżanki. Gdy woda zacznie się gotować, zamieszaj ją kilkakrotnie łyżką i w powstały wir wlej jajko. Gotuj przez 3 minuty. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i odłóż (razem z łyżką) na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  • Na talerzu ułóż ugotowaną kaszkę, groszek i avokado; całość skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż jajko i oprósz je solą. Danie wykończ posypując je obficie posiekaną dymką i czarnym sezamem.
Smacznego!




2 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam w Tesco, ale widziałam też w Kauflandzie, myślę, że w innych marketach też będzie.

      Usuń