niedziela, 27 kwietnia 2014

Pieczone szparagi z czosnkiem, cytryną i tymiankiem

Idealnie upieczone chrupiące szparagi o aromacie czosnku cytryny i świeżego tymianku. W tym daniu użyłam kwitnącego tymianku cytrynowego, jego kwiaty pięknie wyglądają i pysznie smakują :) Polecam jako przekąskę w ciągu dnia z dodatkiem grzanek lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa.



Porcja dla 2 osób

1 pęczek zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z połowy cytryny
kilka gałązek tymianku + listki do dekoracji
4-5 łyżek oliwy
sól i pieprz do smaku

folia aluminiowa

  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Szparagi umyj, osusz ręcznikiem papierowym i oderwij zdrewniałe końce. Czosnek pokrój na plasterki, oberwij listki z tymianku i odstaw do dekoracji. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem i zetrzyj z połowy skórkę na drobnej tarce.
  • Szparagi podziel na 2 porcje, każdą z nich ułóż na osobnym kawałku folii aluminiowej (powinno jej być na tyle dużo aby całą porcje szparagów szczelnie owinąć). Ułóż czosnek, gałązki tymianku, całość skrop sokiem z cytryny i oliwą, na koniec oprósz solą i pieprzem. Każdą porcję szczelnie zapakuj w folię. Ułóż w piekarniku na kratce i piecz przez 15 minut. Po tym czasie przełóż szparagi na talerze, wyjmij upieczone gałązki tymianku, posyp świeżymi listkami i otartą skórką cytrynową. Od razu podawaj.
Smacznego!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz